Witam,
auto to Saab 9-5 2.3t 230km Aero z 2001r. Skrzynia 4biegowa, AW50 najpewniej 42LE.
Nie jestem w stanie powiedzieć czy przed wymianą oleju problem występował ale raczej tak. Płyn był wymieniany statycznie, spuszczając korkem ile się dało i nalewając dokładnie tą samą ilość przez bagnet kilkukrotnie. W sumie przelaliśmy ok 14l aż pokazywał się głównie czerwnony płyn. Stary nie śmierdział spalenizną, nie był czarny ale czerwony też nie... Zalany został Specol Hipospec ATF IIIH Semisythetic.
Problem występuje tylko przy rozgrzanej skrzyni do temp pracy, zwłaszcza kiedy utknę w korkach.
Ruszając na D, z pierwszego biegu wyczuwalny na początku jest poślizg, potem szarpnięcie i auto ciągnie już normalnie aż kiedy dochodzi do zmiany na 2gi bieg. Przepina na 2jkę i znowu początkowo czuć poślig, szarpnięcie i dalej ciągnie już jak należy. Na pozostałych biegach nie wyczuwam tego problemu. Błędów brak.
Nie do końca wiem co zrobić, mam 3 wyjścia:
1. Poszukiwanie jeżdżącego dawcy skrzyni, nie jest to niemożliwe ale będzie dość upierdliwe. Aut na części jest mnóstwo ale często z pozacieranymi silnikami więc nie mam możliwości przejażdżki a wtedy zakup takiej skrzyni mija się z celem.
2. Remont skrzyni u Was w Midpartsie, choć mam obawy co do jej żywotności w stosunku do poniesionych kosztów.
3. Zakup fabrycznie nowej skrzyni lecz bez konwertera. Są takowe dostępne jeszcze w okolicy 12tys zł.